Wings for Life Worldrun

Vandaag om 13:00 uur ging de Wings for Life Worldrun van start in Breda. Honderden lopers vetrokken vanaf de Haven in Breda en liepen tegelijk met de in totaal 100.000 deelnemers wereldwijd. Achteraf werden alle lopers werden met veel support ontvangen op de Grote Markt in Breda. Bekijk de filmpjes op onze Facebookpagina.

 

De Oosterhoutse Sandra Laros is tijdens de Wings for Life World Run in Breda met de overwinning aan de haal gegaan. De 43-jarige Brabantse kwam tot 37,8 km en verbaasde met haar prestatie bovenal zichzelf tijdens het mondiale evenement, waarvan de opbrengst ten goede komt aan onderzoek naar genezing van dwarslaesie. “Ik heb nooit langer dan 2 uur en nooit verder dan 24 kilometer gelopen, dus ik ben helemaal overdonderd”, zo vertelde Laros na afloop.
 


“Ik ben in training voor de halve marathon in Peking. Die is over twee weken en mijn plan voor hier was 27 kilometer”, vervolgde de winnares van atletiekvereniging Scorpio. “Misschien was het voor Peking niet slim om zover te lopen, maar ik ben toch te veel wedstrijdatleet om uit te stappen. En voor nu geniet ik er gewoon van.”
 


Laros was bijna drie uur onderweg voordat de zogenoemde ‘catcher-car’ haar inhaalde. Deze auto - met Tim Coronel achter het stuur - vormde de rijdende finishlijn voor de rollers en hardlopers. Zodra hij je inhaalde, was het voorbij. In totaal veegde de coureur op die manier ruim 2000 deelnemers op.
 


De allerlaatste die werd ingehaald in Breda was de Oostenrijker Kevin Pletz. Hij kwam tot 50,3 kilometer en greep het goud. Erben Wennemars was de beste Nederlandse man: 46,2 kilometer. Internationaal werd er nog veel verder gelopen. De Ethiopiër Lemawork Ketema was net als in 2014 de beste van allemaal. In Oostenrijk kwam hij tot 79,9 kilometer. Bij de vrouwen kwam de Japanse Yuuko Watanabe het verst (56,3 km).
 
In to

taal schreven ruim 100.000 mensen zich in voor de Wings for Life World Run en er werd 4,2 miljoen euro opgehaald. De opkomst was daarmee vele malen groter dan tijdens de eerste editie in 2014 (ruim 35.000 deelnemers).
 


In Nederland droegen behalve Wennemars nog een aantal bekende sporters en artiesten een steentje bij. Zo gingen onder meer de mannen van boyband B-Brave, rapper Dio, oud-rolstoeltennisster Esther Vergeer, presentator Manuel Broekman en Ajax-speler Ricardo van Rhijn de uitdaging aan.
 


De burgemeester van Breda, Paul Depla, was ook van de partij en kwam tot 16 kilometer. Motorcoureur Jurgen van den Goorbergh werd na 15 kilometer ingehaald. Jurgen: “Toen ik de stad uitliep, voelde ik al dat het foute boel was met mijn kuit. Maar ik dacht: ik moet doorbijten. Wings for Life is een heel mooi doel, waarvoor ik ook tijdens de Dakar-rally heb geracet. Met alle mensen langs de kant, was het ook een geweldig  mooi evenement.”
 


Bredanaar en ‘local hero’ Daniel Boot vormde voor velen een inspiratie. Hij rolde mee en kreeg daarnaast nog negentig mensen op de been om hem en alle anderen met een dwarslaesie te steunen.
 


Bij de speciale Kidsrun was er ook regionaal succes. Zo won de 7-jarige Kilan Goddijn de 1000 meter. Bij de 3000 meter waren het twee broertjes die het goud en zilver ophaalden en dat was extra bijzonder. Dat waren namelijk de 12-jarige Lars en de 10-jarige Niels Laros, de zonen van winnares Sandra. “Wij zijn heel trots op onze moeder”, glunderden zij na de finish. En dat gevoel was natuurlijk helemaal wederzijds.
 


Quotes bekende Nederlanders:
Oud-rolstoeltennisster Esther Vergeer: “Ik ging voor de 5 kilometer, maar toen ik bij dat punt was dacht ik: ik kan nog wel verder. Uiteindelijk heb ik 10 kilometer gehaald. Het was te gek. De sfeer was heel goed en er heerste echt een gevoel van saamhorigheid.”
 


Rapper Dio: “Ik heb zes weken lang vijf dagen in de week getraind bij Arie Boomsma om fit te worden. Ik wilde al heel lang mijn levenswijze aanpassen en ik ben ook op mijn voeding gaan letten. Het doel van de Wings for Life World Run vormde daarvoor een mooie en bijzondere aanleiding. Ik dacht dat ik ongeveer 7,5 kilometer kon halen, maar werd pas na 17 kilometer ingehaald. Dat kwam vooral door alle aanmoedigingen van het publiek. Alleen had ik het zeker nooit zover gered.”
 


Boyband B-Brave (Kaj van der Voort, Samuel Leijten, Cassius Verbond, Dioni Jurado-Gomez en Jaj Wowor): Kaj: “We hebben als team gelopen en 10 kilometer gehaald. Hetzelfde als vorig jaar. Daar mogen we denk ik wel heel trots op zijn. Want de afgelopen tijd hadden we het druk en konden we niet veel trainen.”
Cassius: “Ik was er vorig jaar als enige niet bij, maar ben heel blij dat ik nu wel mee kon doen. Het weer zat helaas niet mee, maar ik vond het hartstikke leuk om mee te doen en het is een heel mooi doel om voor te lopen.”
 


Presentator Manuel Broekman: “Ik heb de 15 kilometer gehaald en dat was boven mijn eigen verwachtingen. Ik ging voor 10 kilometer, maar het ging heel goed. Ik liep samen met Dio, maar ben na 15 kilometer gestopt. Geestelijk en conditioneel kon ik wel verder, alleen mijn lijf had het waarschijnlijk niet getrokken. Nu heb ik een bijzondere dag op een goeie manier kunnen afsluiten, zonder dat ik het hoef te bekopen.”