Belcrum Birds Blind Wall
Electron-huisgenoot Rutger Termohlen nodigde Collin van der Sluijs en Super A uit, om samen het kunstwerk te maken. De drie zijn internationaal gevestigde kunstenaars in de wereld van murals. Het concept is geïnspireerd op bewoners die tussen de lockdown-momenten door talloze verhalen en anekdotes deelden met Electron. Kinderen ontwierpen nestkasten, die Electron met Studio ID het volgende broedseizoen mét de kinderen in de wijk gaat plaatsen. Het leidde tot deze blind wall vol (letterlijk) ‘fantastische‘ vogelsoorten: fictieve vogels die symbool staan voor familie, diversiteit, transformatie, veerkracht, hoop en trots. Waarden die we in donkere tijden het hardst nodig hebben. Blind Walls Gallery neemt het werk op in haar programma.
De kunstenaars werden geïnspireerd door de creativiteit en het ondernemende karakter van de voormalige arbeiderswijk. Volgens bewoners komt dat omdat relatief veel oud kunstacademiestudenten van St. Joost zich hier decennia geleden betaalbaar konden vestigen. Het levert nu een levendige wijk op die bekend staat om de vele samenwerkingen en buurtactiviteiten. Iets waar de kunstenaars zich ook mee verbonden voelen – zeker omdat de drie goede vrienden zijn van elkaar -, hoewel zij al jaren geen werk meer samen hadden gemaakt.
De keuze voor vogels als symbool is een logische: het zijn kwetsbare, tegelijk krachtige diersoorten. Trots en kleurrijk. Of juist subtiel en onopvallend, zich schikkend naar hun omgeving. Sommige elementen, als de gebroken vaas, herbergen symbolische verhalen die alleen de kunstenaars en sommige bewoners kennen. Tussen de vogels ontspruiten kruiden, bloemen, bessen en planten van ‘wilde grond’. Vanwege de semi-lockdown moest ook Electron gesloten blijven voor publiek, maar ze hopen iedereen in december weer te kunnen verwelkomen in goede gezondheid.
De Belcrum Blind wall is een initiatief van Electron en wordt mede mogelijk gemaakt met steun van de bewoners, kunstenaars, het BuurtCultuurfonds, BOELS VERHUUR en Studio ID. En alle gebruikte middelen zijn vrijwel geheel circulair te noemen; die is afkomstig uit eerdere kunstprojecten van Electron en Blind Walls Gallery.
Het is niet de enige blind wall die Electron siert: eerder dit jaar vierde Electron al de voltooiing van het historische werk van Gerrit de Moree, oprichter van de kunstacademie van Breda. Dit werk werd volledig gerestaureerd met hulp van crowdfunding.