Blind Walls Gallery presenteert de hoogste muurschildering van Brabant
Na de honderdste muurschildering, een bezoek van de koning en een eigen boek, bereikt het Bredase ‘museum op straat’, Blind Walls Gallery, een nieuwe mijlpaal. In juli startte kunstenaar Joram Roukes met de hoogste Blind Wall tot nu toe, tevens de hoogste muurschildering van Noord-Brabant. Voor zowel Roukes als de organisatie een hoogtepunt in meerdere opzichten.
De muurschildering bevindt zich op de noordgevel van Residentie Bergschot in de Bredase wijk Heusdenhout en is maar liefst 38 meter hoog. Zoals bij alle schilderingen van Blind Walls Gallery (BWG), speelden wijkbewoners een belangrijke rol. Zij werden gevraagd om leuke anekdotes, typerende foto’s, persoonlijke verhalen of belangrijke gebeurtenissen te delen.
Hoog op de verlanglijst
Een muurschildering van Joram Roukes stond al jaren op de verlanglijst van BWG. Het werk van de uit Lelystad afkomstige Roukes is wereldwijd te zien, zowel in galerieën, als op straat. Sinds 2015 werkt hij voornamelijk aan muurschilderingen op grote schaal, dus de gevel in Breda was de perfecte match voor een werk van Roukes.
Reusachtig stilleven
De schildering toont een bloemstilleven, een eeuwenoud kunstgenre. In het verleden waren geschilderde bloemstillevens duur. Schilders die technisch vaardig genoeg waren om de bloemen zo realistisch mogelijk te weergeven, werden door heel Europa geprezen. Voor Roukes is het maken van een stilleven op deze schaal de ultieme meesterproef.
De bloemen staan symbool voor de diversiteit en vergankelijkheid van de wijk. Hoewel Heusdenhout pas vijftig jaar bestaat en vrij stil lijkt, hebben er in de loop van tijd toch al grote veranderingen plaatsgevonden. De vaas is een collage van verschillende vazen, zoals ook de geschiedenis van de wijk verschillende periodes kent. Voor het ontwerp op de vaas vroeg Roukes bewoners en omwonenden om suggesties. Die vraag werd beantwoord met een grote verscheidenheid van smaken, meningen en herinneringen. De vaas verenigt deze diversiteit in een kleurrijk boeket.
Een bewoner van de flat wees Roukes op het wapenschild van Heusdenhout, waarop een Essenboom staat afgebeeld. Roukes verwerkte de boom in zijn ontwerp en verwijst hiermee naar de oorsprong van de naam Heusdenhout. De meest gehanteerde verklaring van de plaatsnaam Heusdenhout, vroeger Hosenhout of Hosenholt, is: ʻbos van hoogopgaande bomen, waar men hout vindt om stelen van te makenʼ. De boom is ook afgebeeld in het wapenschild van Heusdenhout. Naast het wapenschild is er ook een vlag. Twee symbolen die zelden door de wijk worden toegepast of voor trots zorgen. Roukes hoopt dat deze schildering dat wel zal doen.
Uitgelezen kans
De schildering komt tot stand in samenwerking met gemeente Breda en woningcorporatie Laurentius. Er wordt momenteel groot onderhoud uitgevoerd aan zeven flats. Zo'n nieuwe ondergrond was de uitgelezen kans om een groots kunstwerk te maken. Tijdens een open middag op zondag 24 juli werd alvast het bijschrift onthuld door Marike de Nobel (wethouder cultuur van de Gemeente Breda) en Jessie Bekkers - van Rooij (directeur-bestuurder Laurentius).
De schildering is nu te bewonderen op de noordgevel van Residentie Bergschot in de Bredase wijk Heusdenhout.